Cum dezvolți abilitățile copilului prin joc

Cum dezvolți abilitățile copilului prin joc

Un copil fericit e un copil care se joacă. Iar când se joacă, ajunge la ceea ce-și dorește cu un număr limitat de resurse și își dezvoltă abilitățile.  Ah, și încă ceva:  joaca îl ajută și să găsească soluții și să fie perserverent. Zâmbiți! Ar trebui să ne jucăm în fiecare zi.  Andreea Biji, psiholog Salvați Copiii România, ne explică ce abilități pot fi dezvoltate prin joc. Nu uitați că despre importanța jocurilor mai găsiți informații utile în partea 1 și partea 2

Cum contribuie jocurile de construcție la dezvoltarea copilului și antrenamentul abilităților lui?

Stimulează imaginația, îi oferă posibilitatea sa ajungă, cu un anumit număr de resurse disponibile și o anumită organizare, la rezultatul dorit (exemplu un robot, o căsută).

Cum îi putem învăța pe cei mici – prin joacă – despre managementul resurselor?

Managementul resurselor are la bază obținerea unui efect maxim cu un număr limitat de resurse (de timp, de material, de tematică- de exemplu de ziua mamei, timp de 15 minute vom folosi doar decupaje din hârtie colorată pentru a crea o felicitare).

Cum îi putem sprijini să își dezvolte capacitatea de a persevera?

Este important să identificăm, ca aduți, ce anume îi place copilului să facă, ce aptitudini are și să le susținem. Alături de acestea, posibilitatea copilului de a alege ce anume dorește să facă și asigurarea oportunității de a fi într-un grup cu aceleași preocupări, talente sunt punctele solide, de sprijin, în dezvoltarea perseverenței. Cu alte cuvinte, nu putem persevera dacă nu suntem buni și nu suntem buni, cu adevărat, la ceva, decât dacă ne place.

Care sunt abilitățile principale ale copilului care odată antrenate, îi pot contura un parcurs mai lin în viitorul său rol de adult?

Identificarea de probleme, găsirea de soluții și căutarea resurselor pentru a rezolva probleme. Identificarea lucrurilor pe care le dorește, îi fac plăcere și a pașilor și a demersului prin care le poate obține.

Zile cu joacă și multe iubire să aveți!

Comentarii